TEKST WAAROM MAATVAST PROJECTEN BELANGRIJK ZIJN

Uitwisselingsproject: Push your limits

Wat begon bij een wild idee van een van de vrijwilligers is inmiddels uitgegroeid tot het opzetten van een eigen jongerenuitwisseling. In oktober 2019 nam een groepje vrijwilligers deel aan een uitwisseling in Slovenië.

 

Grenzen werden verlegd, vriendschappen werden gesloten, er werd doorgezet als het moeilijk was en bovenal werd er op een hele leuke manier onwijs veel geleerd! Toen de clustermanager hen bij terugkomst de vraag stelde of zij nu ook een eigen uitwisseling op wilden gaan zetten, waren ze stellig: “Dat willen we doen!”

 

Vanaf oktober 2019 komt de groep wekelijks bij elkaar om plannen maken en dit goed op papier te krijgen. In april 2020 hebben ze te horen gekregen dat hun uitwisseling met de naam: Push your limits is goedgekeurd! Wegens COVID is het project helaas een aantal malen verplaatst, maar in september 2022 wordt het alsnog ten uitvoering gebracht.

 

History Repeated

Een project van vier bijeenkomsten voorafgaand aan een indrukwekkende reis naar Auschwitz. Dat is History Repeated.

 

Het project is ontwikkeld door Maatvast, naar aanleiding van de verstoring van de Dodenherdenking in 2015 door een groepje jongeren. Steeds minder mensen kunnen het verhaal over de Tweede Wereldoorlog navertellen, maar ook in de hedendaagse maatschappij is er ongelijkheid en oorlog. Reden voor Maatvast om bewustwording te creëren en jongeren de mogelijkheid te geven meer te leren over de Tweede Wereldoorlog.

 

Het eerste project vond plaats in 2019 met 18 jongeren in de leeftijd van 13 tot 25 jaar. In het voorjaar van 2022 vindt het tweede project plaats. Van het project wordt een documentaire gemaakt.

https://www.stichtingmaatvast.nl/news/project-history-repeated/

On fleek

On Fleek is dé jaarlijks terugkerende muzikale talentontwikkelingswedstrijd van Haarlemmermeer. Ben jij een jongere, woonachtig in Haarlemmermeer én muzikaal dan kun je meedoen! Eerdere podiumervaring is niet noodzakelijk, want zowel de voorrondes als de finale vinden plaats in een van de jongerencentra. Dit kleinschalige optreden maakt het voor een eerste optreden een stuk minder spannend. Omdat er nauw samengewerkt wordt met Duycker is er na meedoen aan On Fleek kans dat je zelfs op een groter podium in Haarlemmermeer terechtkomt.

 

Hoe gaat het precies te werk: na aanmelding via onze social kanalen of via de mail: onfleek@maatvast.nl word je onderverdeeld binnen de twee categorieën: Muziek of DJ.

 

Vervolgens word je uitgenodigd voor een van de voorrondes in een van de jongerencentra. Als je doorgaat naar de finale krijg je tussendoor coaching aangeboden door muzikanten en/of Dj’s uit het vak! Deze coaching kan jou verder helpen in het verbeteren van jouw performance. De finale is altijd een groot feest, met als hoofdprijs een geldbedrag dat te besteden is aan muzikaal materiaal!

 

Meer weten? Contact ons en check en volg vooral ook de Instagrampagina van On Fleek: on_fleek_official

De eerste twee trajecten van On Fleek zijn mede mogelijk gemaakt door: De JC Ruigrok Stichting, Het Prins Bernhard Cultuurfonds, Het Rabobank Coöperatiefonds & Het VSB fonds

Vloggen met oma

Hoe kon je eigenlijk contact hebben met je vrienden voordat je een smartphone had? En wat kan je nu allemaal met zo’n smartphone?

Het verbinden van twee leefwerelden, dat staat centraal in dit project: Vloggen met Oma!

In dit project worden jongeren en ouderen, veelal met een gedeeld interessegebied aan elkaar gekoppeld. Samen ondernemen ze activiteiten die worden vastgelegd door middel van een vlog.

De jongeren krijgen daarnaast workshops om technisch te leren hoe zij de filmpjes bewerken tot een echte vlog. De vlogs zijn vervolgens te zien op het Youtube kanaal van Vloggen met Oma: https://www.youtube.com/channel/UCtciy9jeESmP9g5gA9HvVRQ

 

Lijkt het jou ook leuk om mee te doen aan dit project? Laat het ons dan weten!

 

Het eerste traject van Vloggen met Oma is mede mogelijk gemaakt door het Rabobank Coöperatiefonds & de Bavo Stichting.

Jongeren in hun kracht, focus op sport!

In dit project worden 12 jongeren 8 weken lang intensief begeleid in het behalen van hun individuele leerdoelen, door middel van sport en bewegen. Het einddoel is het rennen van een run, waarbij  geld opgehaald wordt voor het goede doel. De jongeren starten met een survivalweekend in de Ardennen. In dit weekend bepalen zij hun persoonlijke leerdoelen, vindt groepsvorming plaats en gaan zij het commitment aan voor het hele traject. In de 8 weken daarna sporten ze wekelijks samen, om uiteindelijk een run voor het goede doel succesvol te volbrengen.

 

Zou jij willen stoppen met roken? Wil je meer contact met leeftijdsgenootjes? Of vind jij het lastig om iets af te maken en zou je willen leren om door te zetten? Of heb je een ander doel?

Opgeven voor dit project kan via: survival@maatvast.nl

MDT is de afkorting van Maatschappelijke Diensttijd. Doe je mee met MDT, dan ontdek je jouw talenten en doe je tegelijkertijd iets goeds voor een ander. Daarnaast ontmoet je nieuwe mensen en maak je onze samenleving sterker. Dus waar wacht je nog op? Lees meer over MDT:

Friend 4 friend - MDT Project

Jonge Nederlanders en nieuwkomers maken samen impact.
Via Maatvast kan je meedoen aan Friend4Friend. Friend4friend is er voor jonge Nederlanders en nieuwkomers. Na een intakegesprek word je gekoppeld aan je buddy. We zoeken samen met jou en je buddy vrijwilligerswerk dat jullie allebei leuk en belangrijk vinden om te doen. Samen spreek je – online en/of offline – wekelijks met elkaar af en doe je samen vrijwilligerswerk.
Ook meedoen met Friend4Friend? Geef je op bij Bram of Nathalie:

https://friend4friend.nl/locatie/haarlemmermeer/

 

Voor meer informatie over het project kijk op: https://friend4friend.nl/

 
Sprint - MDT Project

Je kunt bij Maatvast een SPRINT traject uitvoeren. SPRINT is ontwikkeld door het NJR en betekent 4 maanden met trainingen en masterclasses, werkbezoeken bij maatschappelijke organisaties en een geweldige groep nieuwe vrienden.

Beter weten wie je bent, wat je kan, je netwerk vergroten en de wereld een stukje mooier maken. Je kiest jouw track en wordt gematcht met 1 Sprint organisatie die bij jou past. Daar ga je verspreid over 4 maanden gemiddeld 5 uur per week werken aan events, onderzoeken, vergaderingen, workshops, social media producties of andere projectactiviteiten. Daarnaast krijg je 3 keer per maand met een groep enthousiaste jongeren trainingen en masterclasses voor je persoonlijke ontwikkeling én breng je werkbezoeken aan 4 invloedrijke maatschappelijke organisaties. Meer weten? https://www.njr.nl/nl/projecten/sprint/

Your move - afgerond MDT Project

In 2019 en 2020 deden 50 jongeren mee met Your Move, een project vanuit MDT,  Maatschappelijk Dienst Tijd. In Your Move konden jongeren hun eigen interesses en talenten inzetten om het leven van anderen iets mooier te maken, onder eigen regie. Maatvast bood ondersteuning, door het leveren van een passende coach, het organiseren van tweewekelijkse Meetups en het inzetten van het eigen netwerk. Your Move maakt vrijwilligerswerk leuk, leerzaam en waardevol. Het is zo veel meer dan koffierondes lopen in het verzorgingstehuis. Dat blijkt ook wel uit de projecten die de jongeren hebben uitgevoerd. Stuk voor stuk interessante en superleuke projecten. Lees hier meer over de projecten: https://www.stichtingmaatvast.nl/wp-content/uploads/2020/09/YourMove_Binnenwerk.pdf