Het project

SPOT helpt jongeren van 18 tot en met 23 jaar via groepsactiviteiten en psychosociale hulp om meer geluk in hun leven te ervaren. “Of jongeren nu sociaal angstig zijn, bijvoorbeeld als gevolg van de coronapandemie, of onzeker zijn over welke opleiding ze moeten kiezen, wij staan klaar om ze te begeleiden.” Het traject bestaat uit twee onderdelen: een-op-een-coaching en groepsactiviteiten. “Denk hierbij aan muziek maken, theaterlessen, schilderen, sporten, mediteren en groepstherapie.”

In mei 2023 heeft het eerste traject van SPOT plaatsgevonden onder begeleiding van Rik Strengers. In zijn jeugd was Rik erg onzeker en angstig. Dat zorgde voor een lastige pubertijd. Met hulp van buitenaf is hij hier helemaal bovenop gekomen. Nu helpt Rik als coach andere jongeren om weer mentaal gezond te worden. In 2022 rondde Rik zijn coachopleiding af. “Daarna ben ik mijn eigen praktijk gestart én mocht ik vanuit Maatvast zelf een jongerenproject opzetten: SPOT.”

Hoe de deelnemers SPOT ervaren? “Ze vinden het van tevoren best spannend, vooral de groepsactiviteiten. Die vragen veel van de jongeren. Bij een familieopstelling moet je je bijvoorbeeld helemaal open durven stellen. Maar achteraf hoor ik dat juist de spannendste activiteiten vaak zorgen voor de grootste veranderingen. Het is buitengewoon om te zien hoe de jongeren in drie maanden zo positief veranderen. Ik zie echt dat het goed met ze gaat, ze lekker in hun vel zitten en ze meer zelfvertrouwen hebben. Reacties die ik krijg, zijn: “Ik was van tevoren een beetje sceptisch, maar als ik terugkijk ben ik zo dankbaar voor alles wat project SPOT me heeft gebracht’ en ‘Ik had geen idee wat de volgende stap voor mij moest zijn, maar ik weet nu dat die stap op mezelf wonen is.’ Als ik deze mooie reacties hoor, ben ik enorm trots. Heel bijzonder dat ik dankzij mijn ervaring nu anderen kan helpen”

Project informatie

SPOT helpt jongeren van 18 tot en met 23 jaar […]

Zij deden mee

  • Beau

    Projectmedewerker

    Heb jij een goed idee? Laat het me weten!

Zij maakten het mogelijk

Samen maken we het verschil.

Bij de jongerencentra van Maatvast staan we voor samenwerken en vernieuwing. Met onze projecten willen wij inspireren. Door het aanbieden van juiste begeleiding en middelen kunnen ideeën werkelijkheid worden. Of het nu gaat over kunst, muziek, sport, maatschappelijke betrokkenheid, elk project is een weerspiegeling van onze toewijding aan de jongeren van Haarlemmermeer.

Maak je al jaren deel uit van de jongerencentra van Maatvast of zet je net je eerste stap. Wij zijn de plek voor jou. Doe mee, deel je ideeën en laten we aan de slag gaan!

Onze andere projecten

Start jouw project

Wil je een project ondersteunen of hier zelf aan meedoen?
Neem dan contact op!